jueves, 17 de noviembre de 2011

Gore Vidal - Washington D.C.


Tots tenim un passat. L'arrosseguem com bola i cadena. Condemna. Potser en un simple paper. Llardós d'esmorzar. Un full de llibreta quadriculada amb tot d'anotacions. La memòria fent ziga-zagues darrere el front. Quan l'escriptor obre la clau de pas surt vapor.

& & & & & & & & & & & & & & & & & &

La capital dels EUA. Un emperador anomenat Franklin Delano Roosvelt. Una idea anomenada New Deal. Demòcrates i republicans tornen a la brega un cop superat el Crack del 29. Tots volen el seient de Lincoln, per a una bona causa. Els polítics i les seves idees, les amistats, la família, l'amor i el sexe, l'ambició de marbre, la perversió de metall, les mentides de paper. La idea de poder convertida en una galerada immensa. Un enfilall de motlles que inclou els principis de la constitució, en primer terme, juntament amb les barres i les estrelles que semblen esmorzar-se tots els matins els nord-americans. Blanc sobre Negre. I a l'inrevés. Afegim-l'hi plans de guerra, profitosos negocis petroliers d'abans de l'era Bush, ganivetades entre pares i filles díscoles, amors homosexuals impossibles. La jet set de la capital del món i les seves festes en honor a un heroi de guerra de disseny que mai s'haurà embrutat els baixos dels pantalons. Els vells lleons surten a passejar per la sabana perquè algú els caci. Per acabar dissecat en un sumptuós saló de la metròpolis. Acabaran la vida badallant. Com sempre, a mans d'un jove aparentment ben preparat. Que déu els beneeixi...

"Com que l'estimava per la seva constància, sovint podia, en la seva companyia, oblidar durant llargues estones el que sabia que era el problema de la humanitat: que les generacions humanes esdevenen i passen i en l'eternitat no són sinó les bactèries damunt la placa lluminosa del microscopi, i la caiguda d'una república o la creació d'un imperi -tan importants per aquells que s'hi senten involucrats- no són perceptibles sobre la placa ni que existís un ull interessat a copsar aquesta proliferació constant d'espècies que amb el temps s'extingiran o, amb una mica de sort, esdevindran alguna cosa distinta, ja que el canvi és la característica de la vida, i la seva esperança".





Mos Def - Do it Now:

No hay comentarios: